На полуизгорелим иконама, пронађеним након пожара у конаку манастира Светог пророка Илије у Кацапуну код Владичиног Хана, остали су нетакнути ликови Исуса Христа, Светог Јована Крститеља и Светог апостола Петра.

У манастиру Светог пророка Илије у Кацапуну код Владичиног Хана у току су радови на рашчишћавању након пожара који је у недељу 13. маја захватио манастирски конак. Приликом гашења пожара, припадници ватрогасне јединице су у поткровљу пронашли остатке три иконе на којима су остали сачувани само ликови Господа Исуса Христа, Светог Јована Крститеља и Светог апостола Петра. 

Ватрена стихија је уништила кров манастирског конака, а брзом реакцијом ватрогасно-спасилачке бригаде пожар је локализован на првом спрату. Узрок тога још увек није познат, а прве процене говоре да је материјална штета огромна.

 

 

 

Манастир Светог пророка Илије је посетио епископ врањски Пахомије и благословио почетак радова на рашчишћавању. У акцију рашчишћавања укључило се свештенство из Владичиног Хана, верујући народ села Кацапуна, Лепенице. Ову светињу је обишао и председник општине Владичин Хан, Горан Младеновић, који је обећао свесрдну подршку и помоћ, како личну, тако и општине.

Манастир Светог Пророка Илије у Кацапуну једна је од најстаријих светиња на југу Србије и датира из 13. века. Изградња конака за смештај монаштва и гостију почела је 2003. године, уз помоћ Владе Републике Србије и верника.

Епархија врањска позвала је све вернике добре воље да помогну обнову конака у овој светињи која представља споменик културе и духовности од изузетног значаја и на својој интернет страници објавила како се то може учинити. 

(Вечерње новости)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner