Свети Фанурије је био Грчког порекла. Живео у 2 или 3 веку, страдао мученички. Обзиром да је његова мајка била блудница, Свети Фанурије је рекао да ће свакоме ко се помоли за душу његове мајке помоћи да пронађе изгубљене ствари.

Премудри Боже, чији су судови недокучиви и путеви неисписани, милостиво погледај и чуј молитву нашу за Твој српски народ православни. Ти си допустио тешко мучење српског народа, као што си дозволио да буду мучени и Твоји апостоли и пророци и праведници.

Постоји неколико молитава светој Матрони, за које Руси верују да помажу у најразличитијим ситуацијама и проблемима.

Тропар, глас 1.

Силиврије изданак и Егине чувара који се у последње доба јави, врлине пријатеља искреног, Нектарија поштујмо верни као божанственог служитеља Христовог: јер точи многобројна исцељења онима који благочестиво кличу: слава Христу Који те прослави, слава Ономе Ко ти даде благодат чудеса, слава Ономе Који кроз тебе свима исцељење дарује.

Господе Исусе Христе, Боже наш! Ти си сирочади заштитник, ожалошћених прибежиште и плачућих утешитељ. Прибегавам к Теби ја сироти, уздишући и плачући, и молим Ти се: услиши мољење моје, и не одврати лица Твојега од уздаха срца мога и од суза очију мојих. Молим се Теби милосрдни Господе, ублажи скорб моју због растанка са онима који су ме родили и васпитали (са оним који ме је родио и васпитао; са оном која ме је родила и васпитала) родитељима мојим (оцем мојим, мајком мојом) (ИМЕ);

О, велики Светитељу и Чудотворче Божји Петре, равноапостолни проповедниче Еванђеља Христова, пастиру разумног стада Његовог и стубе Цркве Православне, нелажни народни Вођо, Учитељу и Просветитељу велики Божји Угодниче, прими се својственим Ти милосрђем нас грешне који Ти се молимо и Твојој моћној заштити и покровитељству прибегавамо.