Ових дана све домаћице припремају материјал за чесницу, једно од наважнијих облежја Божића, у нади да ће обичаји везани за њу њеним најмилијима донети здраву, срећну и берићетну годину.

Најважнија обележја највећег хришћанског празника Божића и божићне трпезе јесу печеница и чесница, коју домаћица меси у божићно јутро пре изласка сунца. Најчешће се спрема од белог брашна с неначетом водом, водом са извора или из бунара, и машћу, без квасца. Затим развлачи тесто на танке листове непарног броја, ставља у њега метални новац и слаже га у тепсију. На себи има чисту одећу, а негде носи најсвечанију кошуљу украшену златним нитима.

Чесница се прави на различите начине, може бити и слана и слатка, од киселог теста или домаћих кора, од кукурузног брашна, што је заостатак старих обичаја из сеоских кућа које нису имале бело брашно, већ су користили кукурузно.

Она је најважнији божићни колач, меси се у част Исуса Христа и симболише његову повојницу. Сребрни или златни новчић симбол је злата којим је Божје новорођенче даривано. Чесница се не сече, већ се ломи рукама, а члан породице који нађе новчић у свом парчету имаће свакојаког берићета.

Овога пута, представљамо вам како се меси божићна чесница по старим обичајима и од белог брашна.

Потребно је:

- 1 кг брашна, - комад масти, - со, - млака вода

Уколико правите слатку варијанту, припремите још: - мало шећера, - мало ораха, туцаних или млевених, - мало сувог грожђа

У чесницу се не ставља квасац. Стави се у посуду килограм брашна, дода се комад масти, натре се брашном, посоли се и налије млаком водом, па се замеси тесто да није ни сувише мекано, а ни сувише тврдо.

Тесто се добро измеси, подели у три јуфке и опет дуго меси, док не почну по тесту избијати мехурићи. Онда се покрије и остави да се мало одмори. Онда се једна јуфка развлачи у кору преко застртог стола, затим се одозго попрска машћу и остави још мало да постоји. Онда се тесто пресавије према величини тепсије и стави у њу.

Онај ко прави слатку чесницу посипа је туцаним или млевеним орасима, шећером и сувим грожђем, па стави другу развучену кору попрскану машћу и понови поступак као са првом кором и филом.

Између друге и треће коре стави се новчић, сребрњак или златник - симболизује новац у кући, зрно жита или пасуља или кукуруза - симболизује род и плодност, дрен или глог - представља здравље, чен белог лука - чува од урока, језгро ораха - симболизује богатство.

Печена чесница премаже се медом, изнесе на сто, па се, по старинском обичају, не сече ножем, већ се ломи руком. Ако новчић нађе неко од укућана, предаје га домаћину куће, који га узима и чува у оквиру од иконе.

Христос се роди!

Нека ваш дом буде окићен осмесима, здрављем и успехом, а ваша душа задовољством достојанства и поштовања.

(Телеграф.рс)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner