Универзално чиповање људи постало је само питање времена и техничких појединости. Ако се истински бавимо „знацима времена“ који нам прете и збуњују нас, то би значило уклањање свега што нас спречава да будемо с Христом и будемо на свом путу ка Њему; требало би да Му отворимо своје срце и пустимо Га у његове дубине.

Све болести су Божије посете. Ако се осврнемо у претходне године, било је разних болести и вируса и све то је, углавном, било у Часном посту. Зашто је то тако? Зато што се мало пости уз Часни пост, који је важнији од свих постова. Часни пост је, по Светим Оцима, епитимија роду хришћанскоме, односно – духовни лек. Да душа оздрави.

Све ове муке и недаће што су снашле народ србски, потичу пре свега од тога што народ одбаци пост или како каже у песми Св.Николај Жички:

“Одбацише људи пост, преко пакла паде мост,

Што је к Небу водио, када је народ постио“

Родом је био из Антиохије Сиријске. Још у својој раној младости изучио је грчку филозофију, медицину и живопис.

„Ова славна, равноангелна светитељка беше српскога порекла, рођена у граду Епивату, између Силимврије и Цариграда. Родитељи свете Петке беху имућни и побожни људи: живљаху у свему по заповестима Божјим и живот свој украшаваху милостињом и добрим делима. Осим Петке они имађаху и једнога сина, Јевтимија.

Овога дана. 06.октобрa (23.септ.) прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су целог живота желели и од Бога просили једно дете; чудо зачећа Јованова у престарелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења.