Поводом 30-годишњице обнове манастирског живота у Кијево-печерској лаври, а која ће се прославити ове године, снимљен је нови видео који је постављен на вебсајт лавре и на страницу Јутјуба.

Манасија (Ресава) је један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и припада такозваној „Моравској школи“. Подигао је деспот Стефан Лазаревић - Високи између 1407. и 1418. године. Одмах после оснивања, Манасија је постала културни центар деспотовине. Њена „Ресавска школа“ била је по својим преводима и преписима чувена - и после пада деспотовине - кроз цео XV и XVI век.

За последње две деценије у Америци је основано 18 православних грчких манастира и већина од њих су женски. Америчке монахиње живе по строгом светогорском уставу и упражњавају Исусову молитву. Погледајте нашу фоторепортажу из калифорнијског манастира у част иконе Мајке Божије «Живоносни Источник». Посетом руководи лично Игуманија мати Маркела:

Стуб живота или Стуб Качи природни је кречњачки монолит у истоименом селу на западу Грузије, који је окружен речном долином Качуре. Висок је око 40 метара, а на његовом врху налазе се остаци Цркве Светог Максима Исповедника која потиче из 9. или 10. века, крипта, вински подрум и остаци некадашњег утврђења.

Први српски псалтир, српске породице са Дрине које су чувале овај манастир, крсна слава, српско писмо — ћирилица, српски монаси и српски игуман, бројни дарови српских краљева… само су део нашег идентитета који чува најстарији манастир на свету!

Манастир Савина један је од најлепших драгуља Црногорског приморја. Припада епархији захумско-херцеговачкој и приморској. Налази се у општини Херцег Нови чију је историју украшавао од самог постанка до дана данашњег. Слава храмова је Велика Госпојина, 28. августа, која се слави уз велики народни сабор и велику духовну академију.