Манастир Орешковица (Решковица) се налази у селу Ждрело, на путу Петровац на Млави-Жагубица. Манастир припада епархији браничевској.

Манастир је сачињен од три храма у изградњи, постављених на спрат један изнад другог. На путу према Горњаку, пре уласка у Горњачку клисуру , још издалека се види недавно обновљени манастир Светих апостола Петра и Павла, сада посвећен Светој Тројици.

Историја манастира Орешковица

Њено средњовековно име гласи Орешковица, како се у то време називао и манастир од кога су остали само темељи. Према народном предању, а и неким историјским потврдама, саградио га је кнез Лазар. Стара манастирска црква је била доста мањих димензија за разлику од данашње. У Орешковици је преписано много књига,али је до данашњих дана сачуван мали број. Остале су нестале у турским паљевинама и пљачкама или у бегу од турског зулума. Манастир су Турци 1688. године опљачкали, спалили и срушили.

Snapshot 2020 02 0

Обнова манастира Орешковица

Обнављање манастира започето је 1991. године. Међутим, то није уобичајено обнављање на темељима пострадалог манастира – овде су темељи средњевековног манастира Орешковице остављени по страни, а гради се на двадесетак метара северно од њих нова црква, са три нивоа, од којих су два дела под земљом (најнижи је посвећен Сабору Светих Апостола, средњи Светој Kатарини Синајској, а горњи Светој Тројици).

Отац Душан је провео десет година на Синају као водич за поклоничка путовања. Вратио се у Србију и решио да обнови традицију синаита из средњег века. Одабрао је Орешковицу, задужбину Светог кнеза Лазара, где ће се живети по јерусалимским правилима. Овај манастир би на тај начин постао први скитски манастир у Србији након средњег века.

Opera Snapshot 2020 02 09 192835 cdn.shortpixel.ai

(Путевима Православља)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner