Више од половине манастира на Светој гори гласало је против учешћа у свечаности устоличења поглавара „нове цркве“ Украјине Епифанија, саопштио је на свом сајту Савез православних новинара позивајући се на грчки лист „Ромфеја“.

Пре свега разјаснимо речи божественог Златоуста, који говори: «Не треба мрзети неког човека и творити му зло, чак и ако је нечастив и јеретик». Говорећи тако, велики Златоуст сведочи, да поступати тако треба до тада, док ми не задобијемо од таквих душевну штету.

Одлука константинопољског патријарха Вартоломеја о упаду у Украјину проузроковала је огромне потресе у целокупној Православној Цркви који не престају већ много месеци.

Антихристова армија и бројне марионете умрежени су у јединствен савез чији је основни циљ уништавање самосталних држава које се опиру Новом светском поретку и пројекту глобализације који се деценијама уназад све агресивније спроводи широм меридијана. На власт у многим земљама па и на нашим просторима инсталирали су своје људе који испуњавају све оно што је записано у агенди која се односи на уједињење свих и свега.

Залагање за прекид чланства Православних Цркава у Светском (=Екуменистичком) савету цркава Патријарх Цариградски г. Вартоломеј означио је, у интервјуу за амстердамски лист „Трув“ као – „апсурдно“. Ко је против екуменизма, тај „по други пут разапиње Христа на крст“, каже овај православни Патријарх.

(„Светигора“, бр. 67, стр. 33-34)

Око 2.000 особа протестовало је испред грчког парламента због нових школских уџбеника веронауке за које сматрају да угрожавају православну веру.

Учесници протеста предали су петицију парламенту, пре него што су се мирно разишли.